Onderwijs voor vakmensen in Kalutera

Geplaatst op 20 november 2017
Gisteren waren Barbara, Pieter en Egbert on tour naar Kalutera waar ze een kijkje namen bij het onderwijs dat Agio daar biedt. Hier staat een prachtige school welke volledig wordt ondersteund door de nederlandse sigarenfabrikant. De Nederlandse Herman Kuiper woont en werkt al 25 jaar in Sri Lanka. Hij is is namens Agio verantwoordelijk voor de school waar hij ons een rondleiding gaf. Na de tsunami heeft Agio het initiatief genomen om juist op deze plaats een training center op te zetten.

Het gebied was hard getroffen en hier zouden de komende jaren vakmensen nodig zijn.

 

Kans op een goede toekomst

Er wordt hier ieder jaar aan 90 leerlingen een jaar lang praktijkonderwijs gegeven door hele goede leerkrachten. Na dit jaar lopen zij een jaar stage waardoor ze aansluitend in een baan rollen. Prachtig om te zien hoe leerlingen een mooie kans krijgen op een hele goede toekomst. Iedereen is trots en vertelt honderduit over het programma. Mooi!
technisch onderwijs; een schakelbord Technisch onderwijs; lassen

Onderwijs voor iedereen

Niet alleen voor de jongens tussen de 18 en 24 wordt er educatie aangeboden. Ook is er door de monnik van de tempel op het complex een pre-school opgezet en worden er in een prachtig computerlokaal allerlei trainingen gegeven waaronder ook aan blinden en slechthorenden. Deze kwetsbare groep wordt hier uitvoerig klaargestoomd voor een goed plekje in de werkmaatschappij. Vol enthousiasme probeert iedereen op zijn/haar manier hier een bijdrage te leveren aan een al deze jeugdige enthousiastelingen.
Onderwijs voor de kleinsten; kleuterschool Onderwijs voor de kleinsten

Leren van elkaar

Natuurlijk hebben we niet alleen rondgekeken. Het doel was voor beide partijen duidelijk: Van elkaar leren! De rector van het Agio vocational training center vertelde over de toelatingseisen, het college programma, kosten en alle extra lessen die er gegeven worden. Al zijn we tot de conclusie gekomen dat de doelgroep waaraan Agio en Arthachariya training geeft behoorlijk verschilt, toch hebben we op fijne wijze kennis kunnen delen. Mr. Sathis van Arthacharya Foundation heeft uiteengezet hoe zijn trainingsprogramma in elkaar steekt gaat de monnik helpen met het vernieuwen van zijn micro finance activiteiten.
Een mooie start van een goede samenwerking!