Eerste steen gelegd in Wellawaya

Geplaatst op 27 november 2017

Op 19 november vond in Wellawaya een ceremonie plaats. Egbert legde de eerste steen van 2 nieuw te bouwen lokalen bij het community center in Wellawaya. Dit gebeurde onder toeziend oog van twee monniken. Zij spraken hun zegeningen uit over de bouw, het programma en voor alle mensen die hieraan mee werken.

Sampath financiert deze klaslokalen waar vanaf volgend voorjaar bijles wordt gegeven aan O en A- level studenten. Studenten reizen soms wel 4 uur met de bus om bijles te kunnen volgen. Zonde van de tijd en vooral voor meisjes, niet ongevaarlijk om helemaal alleen zo ver te moeten reizen.

Geplaatst door Sampath Foundation op zaterdag 18 november 2017

Waarom is bijles nodig?

In Sri Lanka is het reguliere onderwijs gratis. Maar door de beperkte capaciteit, alleen weggelegd voor kinderen met de allerhoogste cijfers. Deze worden niet behaald door de slimste kinderen. Maar veelal door kinderen die op de beste scholen van het land zitten en waarvan de ouders geld hebben voor kostbare bijlessen. Hierdoor is studeren niet voor iedereen.

In Wellawaya is het niveau van het onderwijs minder dan in de grote steden. Heeft een leerkracht een aantal jaren ervaring en is zijn/haar niveau van Engels goed, dan vertrekken zij naar de stad waar veel meer wordt verdiend. Soms gaan ze  bijles geven aan kinderen van welgestelde ouders. Deze markt is enorm in Sri Lanka.

Slimme kinderen in Wellawaya

Er zijn meer dan genoeg hele slimme kinderen in Wellawaya.  Met de beurs van Sampath zijn zij de afgelopen jaren in de gelegenheid gesteld om bijles te volgen. Hierdoor zijn studenten afgestudeerd  op A-level en gaan er studenten naar de universiteit. Heel bijzonder, want dit is de eerst generatie die dit meemaakt.

Kinderen hebben de toekomst

Om het onderwijs toegankelijker te maken voor deze groep, is veel geld nodig. Maar er zijn en worden de nodige stappen gezet. De kinderen zijn ongelofelijk dankbaar voor de kans die ze hebben gekregen en zeer trots dat zij de eerste generatie zijn die mogen studeren. Zij zijn de reddingsboei voor hun familie en voelen zich ook verantwoordelijk.

Met deze nieuwe klaslokalen en een leerkracht van hoog niveau kan er op gemakkelijke wijze bijles gegeven worden aan een grotere groep studenten. Wat een mooi project!