Sampath studenten bouwen aan toekomst van zichzelf én hun regio

Geplaatst op 4 december 2017

Via het scholarship programma studeren 60 studenten in Wellawaya met een beurs van Sampath. Egbert had een ontmoeting met 50 van deze studenten in het community center in Wellawaya. Het  tuition programma (bijlessen voor studenten op O- en A level) gaat veranderen. Zij reizen straks niet meer uren met de bus, maar krijgen les in 1 van de nieuwe klaslokalen in Wellawaya

In gesprek met studenten

De ontmoeting met de studenten is een mooie gelegenheid om de nieuwe plannen te presenteren en met hen in gesprek te gaan. Lastig als je te kampen hebt met een taalbarrière en de verlegenheid van Sri Lankaanse studenten, maar na een tijdje aftasten volgde een leuk gesprek waarbij studenten zelfstandig het woord namen en antwoord gaven op vragen.

Nieuwe regels

In het toekomstige programma komt een  nieuwe regeling. Na het behalen van een studie gaat iedere student een deel van de beurs terugbetalen. Het toekomstperspectief is bijzonder goed, terugbetalen is mogelijk. De studenten zijn het hiermee eens. Zij zien het studeren als een hele mooie kans. Ze vinden het idee om maandelijks een klein bedrag te betalen aan een nieuw fonds heel gewoon!  Zij willen graag hun ouders financieel ondersteunen en zijn bereid een bedrag betalen aan een nieuw op te zetten fonds.

Problemen

De studenten is gevraagd aan te geven tegen welke problemen zij aanlopen tijdens hun studie. Vooral de universiteitsstudenten geven aan dat hun niveau van Engels onvoldoende is om alles goed te kunnen volgen en te begrijpen. Studenten uit de steden hebben onderwijs genoten op hoger niveau en hebben lang- en veelvuldig bijlessen gevolgd. Er zijn in de groep wel studenten waarvan hun Engels op redelijk niveau is. Navraag leert dat een studente zelf de krant is gaan lezen en met behulp van een woordenboek alle woorden opzoekt die zij niet begrijpt. Verder probeert ze veel te schrijven met haar donor in Nederland. Egbert belooft de groep te kijken of hij met een oplossing kan komen.

Dankbaar

Dat alle studenten Egbert, Joke en de donoren van Sampath heel dankbaar zijn, blijkt uit de brieven, zelfgemaakte kunstwerken en cadeaus waarmee hij werd overladen aan het einde van de meeting. Het is moeilijk om met droge ogen te aanschouwen met hoeveel dankbaarheid en warmte de studenten aangeven wat deze kans voor hen betekent!