Kerstbericht Sampath – Nieuwe fase in Wellawaya

Geplaatst op 18 december 2018

5 Jaar geleden begon Sampath in Wellawaya met het geven van bijlessen aan jongeren wiens ouders dat niet konden betalen. In Sri Lanka worden studenten sterk beoordeeld op: wie heeft de beste punten?

De leraren van door de week, geven in het weekend tegen betaling bijlessen. Maar alleen voor diegenen die het kunnen betalen. Vrijwel niemand uit Wellawaya kon dit betalen, daardoor ging er ook zeer zelden een student naar de universiteit.

Sampath heeft inmiddels ruim 250 leerlingen geholpen. En met succes! Er zijn nu meer dan 15 universiteitsstudenten en de mensen die de bijlessen volgen en daarna aan de slag gingen, hebben betere banen!

Sampath gaat nu in eigen beheer bijlessen verzorgen. Met gemotiveerde leraren en in een eigen pand. Dat is in maart klaar en dan gaan we daar met studenten aan de slag! Voor 175 euro kan een student een jaar studeren op A-level. Voor 350 euro ondersteun je een universtiteitsstudent een jaar lang.

Tanamalwila

Het succes van bijlessen in Wellawaya gaan we herhalen in Tanamalwila (voor diegenen die Sri Lanka kennen, dichtbij Yala national Park). We starten daar in januari met 30 studenten. Dit gebied is nog armer dan Wellawaya, dus de behoefte is nóg groter. Over enkele jaren willen we ook daar in eigen beheer met bijlessen starten. Waarbij we de geleerde lessen in Wellawaya meenemen.

Dúlañjalí: onze lokale reporter

Dúlañjalí is een zeer actieve 3de jaar studente aan de law faculty in Colombo. Zij studeert via een Sampath scholarship. In de avonduren gaat deze zeer gedreven studente, een social -mediaopleiding volgen aan het Sri Lanka College of Journalism, gefinancierd door Sampath. Idee is dat zij als ‘verslaggever ter plaatse’ onze donateurs en vrijwilligers een kijkje gaat geven in de impact van de Sampath-activiteiten op haar leven én het leven van de mensen uit Tanamawilla en Wellawaya heeft. Zij maakte zich, via Internet, de Engelse taal machtig. Daarnaast belt ze wekelijks via WhatsApp met een Sampath vrijwilliger om haar Engelse conversatie te oefenen.

Christmas celebrations in Sri Lanka

From Dúlañjalí

Sri Lanka celebrates the Christmas festival very well… Trees decorated and lit up in every Christian home and even in shopping complexes. It's a public holiday also. As a multi- ethnic country, Christians and non-Christians enjoy themselves to the fullest sharing food, essential cake and wine… In Sri Lanka Christmas is called *Naththala* and Santa Claus is called *Naththal Seeya*.


 

De vrouwen van Wellawaya

Tijdens Egberts bezoek aan Wellawaya viel vooral de bewustwording en groeiende onafhankelijkheid op van de vrouwen in het dorp. Zij meldden dat sinds zij microkrediet krijgen van onze partner AIL, de verhoudingen thuis zijn veranderd.

 

De vrouwen hebben nu eigen inkomen en hun stem thuis wordt beter gehoord. Ze denken én beslissen mee. Dankzij de microkredieten hebben de vrouwen, bedrijven kunnen starten of verder kunnen uitbouwen. De vrouwen verdienen daardoor (meer) geld en zijn krachtiger geworden. Het hele gezin profiteert daarvan. Op bovenstaande foto zie je dat een gezin het huis aan het verbeteren is, iets waarvoor eerder geen geld was.

Nu ook in Sri Lanka? Bijen en Olifanten

Sampath is achter de schermen druk bezig met een spannend project: olifanten, die de oogst vernietigen, verdrijven door bijen die ook nog eens honing gaan produceren. Voor Sri Lanka is het compleet nieuw, maar in Afrika wordt het al toegepast, en in Thailand ook: Kijk op Youtube.

We gaan binnenkort starten met een proefproject en daarna willen we, samen met de Nederlandse Overheid, het grootschalig aanpakken. In Sri Lanka is al de eerste informatiebijeenkomst gehouden in Wellawaya. De boeren daar zien het zeker zitten en zij plaatsten dit bericht op Facebook:


 

Namens Sampath wensen wij je fijne feestdagen en een gelukkig 2019!