Over ons

Sri Lanka is een prachtig land. De natuur is ongekend mooi en de mensen zijn vriendelijk, kleurrijk gekleed en trots op hun ‘roots’. Maar er is ook grote armoede in Sri Lanka. In de gebieden Wellawaya en Tanamalwila in het zuidoosten van Sri Lanka leeft meer dan veertig procent van de mensen onder de armoedegrens. Deze ligt op nog geen 100 euro per maand voor een gezin met twee kinderen. Voor deze mensen komt Sampath Foundation in actie.

Sampath Foundation is in 2010 opgericht door Joke van Meerten en Egbert Hendriks. Op uitnodiging van de Rabobank Foundation bezochten zij Sri Lanka en zagen hoe microfinanciering de levens van arme mensen kan veranderen. Zo werden zij geïnspireerd om zelf een stichting op te richten om de allerarmsten in Sri Lanka te helpen door geld, kennis en een groot netwerk beschikbaar te stellen. Een deel van de activiteiten van Sampath Foundation is gestart door Onno Kruger uit Houten. Hij zette zich in voor de kinderen van Sri Lanka. Onno is in december 2012 overleden, maar zijn werk zetten we voort.

Wellawaya en Tanamalwila

Wellawaya ligt in het Monaragala district in de Uva Provincie, in het zuidoosten van Sri Lanka. In het gebied wonen 55.000 mensen. Tot ongeveer dertig jaar geleden was nog meer dan 70 procent van het gebied rondom Wellawaya jungle. De leefomstandigheden voor de bevolking zijn zwaar. De landbouw is afhankelijk van onvoorspelbare en seizoensgebonden moessonregens waardoor veel oogsten mislukken. Daarnaast worden gewassen vernield door wilde dieren, vooral olifanten. Het gebied is ook slecht toegankelijk. Hierdoor is een groot deel van de bevolking in een negatieve spiraal terechtgekomen van problemen en armoede. Tanamalwila ligt ook in het Monaragala disctrict. In dit uitgestrekte, dunbevolkte gebied wonen 26.000 mensen. De problematiek is vergelijkbaar met Wellawaya, alleen in ergere mate. Nog meer mensen leven onder de armoedegrens. De hoge mate van suïcide is een bewijs van de harde leefomstandigheden.

sampath-vertaling

Sampath betekent in het Singalees voorspoed, geluk. Het is onze droom dat ook de allerarmsten van Sri Lanka geluk en voorspoed kunnen ervaren. Dit doen we door hen kansen te bieden op het gebied van onderwijs en ondernemen. Want goed opgeleide, ondernemende mensen kunnen zelfstandig bouwen aan een betere toekomst.

Steun het werk van Sampath Foundation