Hoe het worden van imker zowel de boer, de natuur en zeker ook de olifant helpt

Wij lossen het conflict tussen mens en olifant op!

In Sri Lanka kunnen olifanten in slechts één nacht de complete oogst van een boerengezin verwoesten. De mens en olifant staan lijnrecht tegenover elkaar, maar dit kan gemakkelijk opgelost worden. Olifanten hebben slechts 1 natuurlijke vijand: de bij. Sampath leidt boeren op tot imker. De boer genereert extra inkomsten uit honing en de bij verjaagt de olifant. Een prachtig en uniek project waarbij u ons kunt helpen!

Ik ga doneren

 

Nieuwe kans, beter leven

Met behulp van jullie donaties leren Nederlandse bijenexperts de boeren hoe ze imker kunnen worden. Dit brengt een hoop voordelen met zich mee:

  • De boeren kunnen hun kleine schulden (microkrediet) aflossen bij de microfinancieringmaatschappij.
  • De investering die een boer hiervoor moet doen is relatief laag
  • De extra opbrengsten van het bijenwas en de honing zijn hoog

Met het steunen van dit goede doel,  zorg je er dan ook écht voor dat deze boeren in Sri Lanka een betere toekomst tegemoet gaan. Help jij ons mee dit doel te realiseren?

Bijen verjagen de olifanten

Om dit grote probleem op te lossen hebben we de handen ineen geslagen met het Ministerie van Landbouw in Bandarawela, vlakbij Wellawaya. Uit onderzoek, en eerdere positieve testcases in Afrika en Thailand, is al gebleken dat olifanten bang zijn voor bijen. Daarom wordt er nu ook in Sri Lanka onderzocht of bijen ingezet kunnen worden. Mogelijk zijn de bijen agressief genoeg om de olifanten af te schrikken. Bij het project wordt er een keten van bijenkasten rondom de akkers aangelegd. Door middel van een dunne lijn staan deze bijenkasten met elkaar in verbinding. Op het moment dat de olifanten door het draad lopen, verlaten de bijen de kasten en vallen ze aan. De olifanten die in hun gevoelige neus en oren worden gestoken vluchten vervolgens en komen niet meer terug, daar zijn ze slim genoeg voor.

Ik steun het bijenproject

PROEFPROJECT IN SAMENWERKING MET PUM GROOT SUCCES

Samen met twee experts van het Programma Uitzending Managers (PUM, gepensioneerde managers via VNO/NCW)) zijn we dit proefproject een tijd geleden gestart. We zijn begonnen met het helpen van 50 boeren. Vanwege het grote succes mikken we nu op 500 boeren. Het uiteindelijke doel is om 2000 boeren, in de regio Wellawaya en Tanamalwilla, te helpen.

Wil je meer weten over dit project? We vertellen je graag meer!

Ik neem graag contact op