Bijen en olifanten

Olifanten die op zoek gaan naar eten komen op de akkers van boeren, waarbij ze de oogst vernielen. Sampath is een proefproject gestart met bijen om de olifanten te verjagen, zodat de akkers intact blijven. We gaan 50 boeren leren hoe ze imker kunnen worden.

Dit doen we in samenwerking met bijenexperts van het Ministerie van landbouw in Bandarawela, vlak bij Wellawaya.

De boeren zijn zeer geïnteresseerd om hieraan mee te doen om de volgende redenen.

Ten gevolge van de klimaatverandering komt het steeds vaker voor dat zij hun oogst zien mislukken. Er komt steeds vaker te vroeg, te laat, te veel of helemaal geen regen. Dat betekent dat zij niet kunnen oogsten, maar erger nog, ook geen of te weinig inkomen hebben. Terwijl ze wel een schuld, microkrediet, hebben opgebouwd. Problemen dus.  Want deze schuld moeten wel worden terugbetaald aan de microfinancieringsmaatschappij.

Daarnaast wonen onze boeren in een gebied, dat vroeger het domein was van de olifanten. Deels zitten ze nu in een afgeschermd nationaal park, maar deels lopen ze ook nog vrij rond. ’s Nachts zoeken ze eten en dat vinden ze vaak op de akkers van de boeren, waarbij ze dan de oogst vernielen. Gebleken is dat olifanten bang zijn van bijen. In Afrika en Thailand heeft men al positieve ervaringen met de inzet van bijen om olifanten te verjagen. We gaan onderzoeken of deze oplossing ook in Sri Lanka toe te passen is.

Proefproject in samenwerking met PUM

bijenproject-honingraad

In het proefproject gaan we samen met 2 mensen van PUM onderzoeken of de olifanten in Sri Lanka ook zo op bijen reageren.

Als deze proef succesvol wordt afgerond gaan we grootschalig aan de gang. Doel is om dan 2.000 boeren te helpen, in de regio Wellawaya en Tanamalwila.

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Contact

Direct een bijdrage leveren aan dit project kan ook. Dit kan door geld te doneren aan Sampath.