Steun arme boeren in Sri Lanka

BOEREN IN SRI LANKA HEBBEN ONZE HULP NODIG

Als gevolg van de klimaatverandering zien de boeren in Sri Lanka hun oogst steeds vaker mislukken. Er valt steeds vaker te vroeg, te laat of helemaal geen regen. Een ander veel voorkomend probleem zijn kuddes olifanten. Wanneer de olifanten ’s nachts op zoek gaan naar eten, belanden deze vaak op de akkers van boeren en vernielen de gehele oogst. Geen oogst, betekent geen inkomen. Hier wil de Sampath Foundation graag verandering in brengen. We zijn een project gestart om 500 boeren in Sri Lanka aan een betere toekomst te helpen. We leren de boeren hoe ze imker worden! Help jij ons mee? Doneer en steun een boer!

Ik help een boer in nood

Nieuwe kans, beter leven

Met behulp van jullie donaties leren Nederlandse bijenexperts de boeren hoe ze imker kunnen worden. Dit brengt een hoop voordelen met zich mee:

  • De boeren kunnen hun kleine schulden (microkrediet) aflossen bij de microfinancieringmaatschappij.
  • De investering die een boer hiervoor moet doen is relatief laag
  • De  extra opbrengsten van het bijenwas en de honing zijn hoog

Met het steunen van dit goede doel,  zorg je er dan ook écht voor dat deze boeren in Sri Lanka een betere toekomst tegemoet gaan. Help jij ons mee dit doel te realiseren?

Boeren in Sri Lanka

Bijen verjagen de olifanten

Om dit grote probleem op te lossen hebben we de handen ineen geslagen met het Ministerie van Landbouw in Bandarawela, vlakbij Wellawaya. Uit onderzoek, en eerdere positieve testcases in Afrika en Thailand, is gebleken dat olifanten bang zijn voor bijen. Daarom wordt er nu ook in Sri Lanka onderzocht of bijen ingezet kunnen worden. Mogelijk zijn de bijen agressief genoeg om de olifanten af te schrikken. Hierbij wordt er een keten van bijenkasten rondom de akkers aangelegd. Die bijenkasten staan vervolgens met elkaar in verbinding door middel van een dunne lijn. Als de olifanten door het draad lopen, verlaten de bijen de kasten en vallen ze aan. Hele zwermen worden agressief en steken de olifanten in hun gevoelige neus en oren. De olifanten vluchten vervolgens en komen niet meer terug, daar zijn ze slim genoeg voor.

PROEFPROJECT IN SAMENWERKING MET PUM GROOT SUCCES

Samen met twee experts van het Programma Uitzending Managers (PUM, gepensioneerde managers via VNO/NCW)) zijn we dit proefproject een tijd geleden gestart. We zijn begonnen met het helpen van 50 boeren. Vanwege het grote succes mikken we nu op 500 boeren. Het uiteindelijke doel is om 2000 boeren, in de regio Wellawaya en Tanamalwilla, te helpen.

Wil je meer weten over dit project? We vertellen je graag meer!

Ik neem graag contact op