Microkredieten voor ondernemers met ambitie

Op het gebied van microfinanciering werkt Sampath Foundation nauw samen met haar lokale partners Arthavida en Rabobank Foundation. Het microfinancieringsprogramma loopt al sinds 2010 en is zeer succesvol. Een grote groep ondernemers wil verder groeien en daarvoor zijn grotere leningen nodig. Voor hen hebben we het ‘peer-to-peer’ programma geïnitieerd. Het koppelen van Nederlandse ondernemers aan ondernemers in Sri Lanka is een hele nieuwe vorm van microfinanciering, waar we ondernemers in Sri Lanka nieuwe kansen mee kunnen bieden.

De gangbare microkredieten die via microfinancieringsorganisatie Arthavida worden verstrekt bedragen maximaal 325 euro. Ondernemers die eerder een microkrediet hebben ontvangen en hun bedrijf verder willen laten groeien, hebben hiervoor grotere kredieten nodig. Bijvoorbeeld om een stukje grond te kopen, een machine aan te schaffen of een winkel te openen. Arthavida heeft niet de mogelijkheid om grotere bedragen te financieren omdat dit teveel risico met zich mee brengt. Daarom hebben wij besloten om ons hard te maken voor deze groep ambitieuze ondernemers in Sri Lanka. Voor ons ‘peer-to-peer’ programma zijn we op zoek naar Nederlandse ondernemers die willen bijdragen aan het succes van een ondernemer in Sri Lanka. Het gaat om microkredieten van maximaal 1.500 euro. Van elk krediet dat verstrekt wordt, financiert Sampath Foundation een derde. Voor de overige twee derde zoeken we ondernemers die dit bedrag willen investeren.

Koop een foto van Hans Withoos en steun een ondernemer in Sri Lanka

Op verzoek van Rabobank Foundation en Sampath Foundation is kunstfotograaf Hans Withoos afgereisd naar Sri Lanka om een fotoreportage te maken van mensen die lid zijn van de microfinancieringsorganisatie Arthavida. De kleurrijke foto’s zijn net schilderijen en laten zien hoe de mensen in Sri Lanka werken, wonen en leven. Het is de trots van deze arme mensen die hem het meest heeft geraakt en die hij heeft weten vast te vastleggen op zijn foto’s. De opbrengst van deze bijzondere foto’s gaat volledig naar het ‘peer to peer’ programma.

Bekijk de hele collectie van Hans Withoos

Microfinanciering door Arthavida

Zo kun je helpen

Ben je ondernemer en wil je investeren in een ambitieuze ondernemer in Sri Lanka? Doe dan mee met het ‘peer to peer’ programma.

Help mee

Goed om te weten

Medio 2016 zijn alle contracten getekend tussen Sampath Foundation en Rabobank Foundation en zijn ook de eerste kredieten verstrekt. Rabobank Foundation zorgt ervoor dat de bedragen op de goede plek komen in Sri Lanka en zij controleren ook de betalingen. Arthavida doet de selectie van ondernemers die in aanmerking komen voor het ‘peer to peer’ programma.

Wil je graag weten hoe je geld besteed wordt, dan kunnen we je rechtstreeks in contact brengen met de ondernemer die dankzij jouw financiële steun verder kan bouwen aan zijn bedrijf. Zo blijf je persoonlijk betrokken en op de hoogte van alle vorderingen.

dsc02259-2

Het verhaal van Disna Dharshani

Disna Dharshani is onderneemster. Zij is cliënt van Arthavida. Haar man is boer. Sinds de start hebben ze al vier, steeds grotere, kredieten gekregen en afgelost. De laatste was een krediet van € 325. Ze produceren graan en groenten. Om meer te kunnen oogsten hebben ze water nodig. Hiervoor hebben ze een eigen agro well nodig. De kosten daarvan zijn ruim € 2.000. Ze hebben aan eigen geld € 700, zodat ze nog een lening van € 1.300 nodig hebben die ze uit extra opbrengst in drie jaar kunnen aflossen. We zoeken een ondernemer die Disna helpt met een krediet voor deze agro well zodat zij haar bedrijf verder kan ontwikkelen.